Hvordan bliver man portrætfotograf? Portrætfotografering har været en del af fotografiet næsten ligeså længe, som kameraet har været opfundet. Når de fleste starter deres fotografiske udvikling går der som regel ikke lang tid før familie og venner samt kæledyr bliver ofre for den nye portrætfotografs passion og hobby.

I dag bruges portrætter til en lang række ting

I dag bruges portrætter til en lang række ting. Familier får taget portrætter de vil hænge på væggen i hjemmet. Nygifte par får lavet bryllupsportrætter for at dokumentere deres store dag.

Erhvervsfolk og lignende får taget studioportrætter så de kan smide dem op på deres sociale medier såsom LinkedIn og på deres hjemmesider. Selv nyfødte babyer slipper ikke når deres forældre får den ide de vil havde lavet babybilleder.

Vi har lavet en lille guide du kan bruge hvis du er seriøs med dit portrætfotografi. Når det kommer til portrætfotografering handler det ofte om bare at komme igang og forsøge sig.

Med tiden vil du undre dig over du ikke flytter dig og vil derfra begynde at søge mere viden om hvordan du kan forbedre dine portrætfotos. Personlig bruger vi ofte YouTube til inspiration når det kommer til portrætfotografering.https://www.youtube.com/embed/LpwAUaWoSjs?feature=oembed

10 trin på vejen mod at blive portrætfotograf

1. Kunsten at portrætfotografere

Hver eneste fotograf starter deres egen rejse fra en ydmyg begyndelse. Uanset om du er blevet fodret med fotografering i barndomshjemmet eller interessen først er dukket op senere, så er du endt her fordi du vurderer at portrætfotografi er sejt og du gerne vil vide mere om om emnet.

For mange er fotografering også bare en skøn hobby de bruger på ferien eller i den lokale fotoklub. For nogle ender den med at blive en bi-indtægt for for andre igen et levebrød.

Her kan du se nogle af de portrætter vi har fotograferet

Min generation kunne vælge fotografering i folkeskolen som et tilvalgsfag og det startede for nogen ihverfald et større engagement for fotografiet og lysten til at tage portrætter.

Selvom vi har arbejdet med portrætfotografering professionelt i mange år, så fortsætter vi også med at uddanne os selv for at finde nye ideer og spændende fotografiske processer.

Det er jo det fede ved at være professionel fotograf at man får betaling for at udleve sin hobby og igennem denne betaling også kan erhverve sig ny viden og indsigt i det nyeste kameraudstyr og digitale billedbehandlingsprogrammer.

Udover at “øvelse gør mester” princippet, så findes der også andre alternativer til mere viden indenfor portrætfotografering, prøv at se her:

  • Bøger om portrætfotografering
  • videoer på YouTube om portrætfotografi
  • Fotokursus ved en dygtig fotograf
  • Gå i lære som fotograf

2. Hvilke karrieremuligheder der findes for portrætfotografer i Danmark?

Idag er der ikke så mange af de “lokale portrætfotografer” nede på gadehjørnet tilbage. Førhen kunne man faktisk komme i lære i sådanne forretninger og blive undervist i professionel portrætfotografi.

Den slags fotografer er erstattet med freelance fotografer, der som udgangspunkt kører i hele Danmark og laver billeder og fotoopgaver på bestilling. Der er 2 fotografiske nicher tilbage hvor man som sådan kan komme i lære og det er:

  • Fotojournalist uddannelsen
  • Reklamefotograf uddannelsen

Læs om uddannelsen som fotojournalist?


Du behøver dog ikke vælge at gå uddannelsesvejen

Du behøver dog ikke vælge at gå uddannelsesvejen i Danmark. Fotograf titlen er ikke en beskyttet titel og alle kan derfor kalde sig selv for fotograf. Vil du gerne arbejde med portrætfotografering, så anbefaler vi at du får etableret adgang til et fotostudie eller selv starter et.

Da vejret i Danmark ofte er meget utilregnelig, så er det anbefalingsværdigt at kunne trække indenfor i tørvejr i et varmt fotostudie især om efteråret og vinteren.

Læs spændende artikelI lære som fotograf

Opstart af eget fotostudie

Opstart af eget fotostudie kan virke skræmmende for mange. Masser af tanker såsom:

  • ved jeg nok om lyslægning
  • har jeg råd til et lokale
  • kan jeg overhovedet levere den type portrætter kunderne gerne vil have etc

Når du tager springet vil du opleve din kreative frihed vokse og du vil også opleve at kunderne hurtigt via mund til mund anbefaler dig til andre (som ringe i vandet princippet). Det kræver selvfølgelig at du levere gode resultater og dine billeder hurtigt opnår en vis kvalitet.

Portrætfotograf – fotos der virker

Det er også vigtigt at du indtænker at selvom du har din egen virksomhed, så forpligter den også. Du skal stå lange dage og skyde portrætter. Du vil få mega travlt op mod højtider såsom julen og konfirmationer samt bryllupssæsoner. Du kommer også til at arbejde i weekender og på skæve tider hvor folk har fri fra deres normale 8-16 arbejde.

Det tager tid at opbygge et godt omdømme, som portrætfotograf. Og du vil også opleve at der kan være måneder hvor det knap nok hænger sammen økonomisk. Den “forretningsmæssige side” af arbejdet, som fotograf kan også være kedelig, trættende i form af regnskab, regninger, mailbesvarelser, annoncering og meget mere.

Der vil altid være fordele og ulemper ved at være selvstændig. Men det gælder jo også hvis man er almindelig lønslave et sted.

Interessant artikel om hvorfor en bryllupsfotograf sjælden er billig

3. Lav et samarbejde med en etableret portrætfotograf

Det er jo logik for burhøns at en allerede etableret portrætfotograf, har overlevet de samme udfordringer du nu står med, som ny-udsprunget portrætfotograf. De har oplevet samme op og nedture du selv vil stå med i løbet af din fotografiske karriere.

Derfor kan vi heller ikke anbefale nok, at du kontakter nogle allerede etablerede fotografer i branchen og spørger til om de vil hjælpe dig igang. Nogle fotografer takker pænt nej tak da de er bange for at hjælpe en kommende konkurrent, mens andre blot ser det som en naturlig del af deres egen fotografiske udvikling. Alle har jo startet samme sted.

Du kan starte med at tilbyde at hjælpe gratis med diverse opgaver i fotostudiet fra rengøring, lave kaffe, assistere portrætfotografen og meget mere. Mens du er i disse omgivelser, vil du hurtigt opleve at du bare ved at se og være tilstede, lærer en masse spændende ting om hvordan bliver man portrætfotograf.

Med tiden kan du så begynde at spørge ind til fototeknikken og lære at mestre lyslægning og forstå vigtigheden af de forskellige portræt objektiver fotograferne bruger til dagligt.

Eller en professionel bryllupsfotograf

Du kan også kontakte en professionel bryllupsfotograf og spørge om du må komme med ud på en eller flere fotoopgaver indenfor bryllupsfotografering. Her kan du også tilbyde din hjælp, som praktisk gris og sørge for at gøre den professionelle bryllupsfotografs arbejde lidt nemmere.

Igen skal du så udnytte tiden på at suge viden og se hvordan den erfarne fotograf arbejder med brudepar og bryllupslokation.

Bryllupsfotografer arbejder oftest on-location og du får derfor et godt indblik i hvordan man arbejder udendørs under forskellige lysforhold og ikke mindst vejrforholdene i Danmark.

Mange fotografer oplever faktisk at bryllupsfotografiet er noget af det mest pressede og stressende du kan arbejde med indenfor portrætfotografiet. Det skyldes at bryllupper idag ofte er fyldt med masser af forskellige aktiviteter brudeparrene skal igennem i løbet af deres store dag og det hele skal jo dokumenteres af bryllupsfotografen.

Mød en professionel erfaren bryllupsfotograf

4. Definer din ideelle målgruppe – Hvem vil du fotografere?

Dybest set kan man lidt poetisk sige, at hvis det lever og ånder vil der sandsynligvis være nogen “derude”, der ønsker et billede af det. De to hovedportrætkategorier du møder er “Mennesker” og “Dyr” – men disse overskrifter har jo en masse forskellige nicher under sig. Her er et par af dem:

Portræt af mennesker

  • Ansigtsportrætter til visitkort og web
  • Skolefotografering af skolens elever
  • Bryllupsportætter
  • Forlovelsesportrætter
  • Familieportrætter
  • Portræt af nyfødte
  • Gravid portræt
  • Fødselarer
  • Medarbejderportræt
  • Sølvbryllupspar etc

Portrætbilleder af kæledyr

  • Portrætter af hunde og katte
  • Eksotiske dyreportrætter
  • Kæledyrsportrætter

Der vil ofte være ekstra “run” på fotografering af børn med deres kæledyr op modd julen. Fotografering er ofte en populær gave under juletræet, især når det kommer til den ældre generation, der efterhånden har alt de kan ønske sig.

Med så mange portræt emner derude er det essentielt du udvælger de nicher der passer bedst til dig. Det er vigtigt de fotoopgaver du vælger tænder noget kreativt i dig. Ellers vil du hurtigt brænde ud i branchen og det du skal fotografere, ende med at kunne sidestilles med et arbejde på en samlebåndsfabrik.

5. Få dig en officiel fotograf uddannelse

I Danmark er der 2 officielle fotografuddannelser, der sikrer dig du bliver ordentligt klædt på. Disse 2 uddannelser er også ret forskellige i deres æstetiske udtryk og medtoder. Men ens for dem begge er arbejdet med billedmediet og fremstille fotografisk æstetik.

Her er lidt officiel fakta fra den officielle fotografuddannelse:

Fakta

  • Uddannelsens varighed: 5 år
  • Adgangskrav til grundforløb: Folkeskolens afgangseksamen el. tilsvarende med karakteren 2,0 i dansk og matematik
  • Overgangskrav til hovedforløb: Vær opmærksom på, at der er specifikke krav ved overgangen til hovedforløbet
  • Dimensionering: Uddannelsesaftale eller kvoteplads
  • Skolepraktik: Ikke mulighed for skolepraktik
  • Økonomi: SU og elevløn
  • Muligheder for at læse videre: Du får adgang til flere videregående uddannelser

Fotografuddannelsen giver dig en grundlæggende erfaring med de mange forhold, som bestemmer kvaliteten af forskellige billeder. Du lærer hele processen fra planlægning over optagelse og til endelig færdiggørelse af billeder. Det er ofte en dyr og teknisk kompliceret proces, der stiller store krav til fotografens dygtighed. Fotografens arbejdsområde er meget bredt. Det kan fx være at lave reklame- og illustrationsbilleder, portrætfotos, luftfotos eller idéforslag og skitser til kunder. Endvidere planlægger du produktionsforløb, laver prisoverslag og samarbejder med stylister, modeller og mediefolk m.fl.

Læs mere om fotokurser online her